The Usual – en skisse av en døgnflue

Når fisken tar duns er det simpelthen for lett!

Man trenger bare et perfekt dragfritt flyt over vakbanen til den største ørreten. Og det finnes et mønster som er helt overlegent for de største ørretene, røyene og laksene, nemlig karikaturen av en døgnflue dun; the Usual.

20210203_TheUsual-1

Fluefilosofi og Zen

Jeg binder helst impresjonistiske fluer der jeg ikke behøver mer enn et materiale + krok og eventuelt bindetråd. Fra Wiki kan man lære at Impresjonismen var ” i sterk opposisjon til den dominerende og akademiske salongkunsten, som var underlagt strenge regler og definerte motiver” På samme måte er mine fluer “i sterk opposisjon til den dominerende og akademiske salongfluebindekunsten som er underlagt strenge regler og definerte eksakte mønstre”.

Ei god flue må ha en trigger som gjør ørreten oppmerksom, og noe sekundært som gjør at ørreten tar den (Gary LaFontaine). Jo mer ynkelig og skadet flua ser ut jo bedre, siden naturens predatorer går for de skadete. Så den perfekte flue er «The Usual», også kjent som “Navlelo flua” , “Jævla Ulldot” og “Hva Er Det Der?”. Merkelig nok er ikke denne så kjent i Norge, men de fleste må motvillig innrømme at den funker motbydelig bra under 99% av døgnflue klekkinger.

Ei flue med historie

20210203_TheUsual-3

Opphavsmannen er den kjente flue fisker og -binderen Frank Betters fra USA i Amerika som dessverre gikk bort i 2009. Historien sier at han videreutviklet denne fra sitt eget mønster «the Haystack» som hadde en vinge av hjortehår. Genialt nok klarte Frank å forenkle denne. Den ble så fiskbar at når han ble spurt om hvilken flue han benyttet så var svaret alltid “the usual”.

Hvordan binde den stygg nok

Det brukes kun materiale fra snøharefot, helst fra hælpartiet. De krusede hårene gir en overlegen flyteevne. Norsk hare går også, men forsøk å finne en halt hare som har tråkket mye på barmark siden vinterhår kan bli for myke. Flua bindes på en tørrflue krok, best funker str 10 – 16. Legg en underkropp av bindetråd, og lag en hale av noen snøharefot hår. Bind inn en tust av snøharefot hår som peker framover omtrent ¼ framme på kroken, og surr en masse tørn foran vingen slik at den peker rett opp. Dubb deretter sparsomt med rester du har av snøharefot ull og hår. Flua er ferdig når den ser ut som noe fisken har tygd på.

20210203_TheUsual-4

På bildet t.h. er det en micro-versjon på en fyrstikk.

Vingen og silhuetten er det som trigger fisken, og så kommer rosinen i pølsa. Bindetråd vil skinne gjennom den delvis transparente snøharefot dubbingen og fungere som det sekundære som gjør at ørreten tar. Så valg av farge på bindetråd er viktig. Jeg bruker gjerne farger lik døgnfluene slik som rosa (den originale fargen!), grå eller oliven. Valg av type bindetråd er ikke så nøye så lenge det er Danville Flymaster 6/0. Dersom du synes det er for lett med Danville så kan du bruke Uni-thread. Det er omtrent som dubbe tannpirkere på en sytråd.

Snøharefot er ikke vanskelig å få tak i. En god bekrivelse av bruk finnes i kapittelet «Poor Man’s CDC» i   boka «Tying Small Flies» av Ed Engle. For øvrig en av de bedre bøkene om fluebinding.

Fotnote: deler av innhold har vært publisert på Utras.

Published by alfsollund

Amateur photographer

One thought on “The Usual – en skisse av en døgnflue

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started